‘Het is zoveel makkelijker allemaal’

Historische prenten van de Sterrewacht, de Koepoort en andere bekende plekken van Leiden prijken aan de muren van het ruime driekamerappartement van Aat en Cootje Arbouw, dat vanaf de tiende etage een prachtig uitzicht biedt over dezelfde stad. Het is duidelijk: in de Sleutelstad zijn zij thuis.

Uit Leiden

Schouwenhove was niet onbekend bij het echtpaar Arbouw. “Als we erlangs reden, dachten we: dat is zo’n oudeliedenhuis, maar ja, zelf worden we ook alleen maar ouder. Daarom zijn we toch eens gaan kijken. Daar hebben we geen spijt van. Op dat moment was er toevallig een driekamerappartement vrij, die blijken gewild! We hadden een groot huis aan de Oude Rijn in Zoeterwoude, maar dat missen we niet. Nu staat onze auto ook voor de deur, op onze eigen vaste plaats. De verpleegster komt regelmatig langs om bloed af te nemen. Het is zoveel makkelijker allemaal.”

Met z’n tweeën

Aan de activiteiten van Schouwenhove doen ze niet vaak mee. “Als je alleen bent, zijn die een goede afleiding. Maar we zijn nog met z’n tweeën en krijgen heel vaak kinderen en kleinkinderen over de vloer. De gezamenlijke maaltijden eens per maand vinden we wel erg leuk. Er wordt altijd iets bijzonders van gemaakt, bijvoorbeeld heerlijke erwtensoep in de winter of asperges in de lente.”

Indische keuken

Maar, het liefst staat Cootje toch zelf in de keuken, soms hele dagen. In haar moderne open keuken heeft ze alles bij de hand. “Ik houd het meest van de Indische keuken, maar die gerechten kosten altijd veel tijd.” Verder trekt het echtpaar er veel op uit met de auto, naar winkels of tuincentra, voor iets nieuws op het balkon. “We zitten er graag. Dan drinken we samen een wijntje.”

Gemak

Het gemak van alle dienstverlening onder één dak, is voor het echtpaar doorslaggevend geweest. Aat: “Cootje gaat elke week naar de kapsalon op de begane grond en als we een boodschap vergeten zijn, kunnen we nog even langs het winkeltje. Het is hier echt goed wonen, we hebben het naar onze zin.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners