‘Het was vanaf dag één fantastisch’

In 2018 verruilden Wolter en Bettie Gelling hun vertrouwde basis in Eindhoven, waar ze hun hele leven woonden, voor Leiden. Dat was een behoorlijke overgang, maar in hun moderne driekamerappartement in Schouwenhove hadden ze het direct naar hun zin. “Het was vanaf dag één fantastisch.”

Andere woonruimte

Bettie: “Nadat mijn man ziek was geweest en ik een beroerte had gehad, en ik ook flink ziek was geweest, werd het duidelijk dat we op zoek moesten naar een andere woning. Aanvankelijk met het idee voor als een van ons alleen achter zou blijven, maar toen bedacht ik: waarom gaan we nu al niet samen? Komt een van ons te overlijden, dan woont de ander er al. Mijn man moest er een nachtje over slapen, maar was daarna ook overtuigd.”

“Je telt meteen mee”

Huiselijke warmte

Ze vervolgt: “We kozen voor Schouwenhove omdat we bij onze twee zoons in de buurt kwamen te wonen. Zij hebben de verhuizing geregeld, we hebben niets hoeven doen. Ik moet zeggen, het voelde hier gelijk goed. Er heerst een huiselijke warmte. De medewerkers en bewoners zijn vriendelijk en groeten elkaar. Je telt meteen mee.”

Fietsen en koersbal

Wolter had aanvankelijk wat meer moeite met aarden, alle sociale contacten in Eindhoven via zijn voormalige werk of verenigingen waren ineens ver weg. “Ik ben elke dag gaan fietsen, zo ging het steeds beter.” Later sloot hij zich aan bij de koersbalvereniging in Schouwenhove. “Dat zijn een soort jeu de boule-ballen met een gewichtje erin. Het duurt een heel leven voordat je ’t een beetje kunt. We bakken er dus niks van, maar we lachen ons dood.”

Vriendelijke sfeer

Samen doet het echtpaar mee met hiphop, ter verbetering van de stabiliteit. Wolter: “Als oudje val je namelijk makkelijk om.” Ze doen inmiddels mee met veel meer activiteiten, van de borrel tot de filmavond. Binnen korte tijd leerden ze veel mensen kennen. Bettie: “Er hangt een vriendelijke sfeer waarin je jezelf kunt zijn.”

Alles onder één dak

De dagelijkse boodschappen doet Wolter graag in het winkeltje van Schouwenhove, dat vier dagen per week open is. “Ik kom er voor de dagelijkse dingen. Pakken melk zijn behoorlijk zwaar als je ze vanaf de supermarkt moet dragen.” Bettie gaat regelmatig naar de kapsalon beneden. “We maken er ook gebruik van om het in stand te houden, want het is heel fijn dat het er is. Net als het medische circuit met huisarts, fysio, apotheek en specialist. Dat is prima geregeld.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners