Wij voelen ons hier thuis

Jan en Cathrientje Ruys kijken vanuit hun ruime appartement op de achtste verdieping ver uit over het groen, in de richting van Valkenburg en Rijnsburg. In de verte liggen de torens van Den Haag.

Jan: “We woonden in een mooie flat in Oegstgeest die nog twee keer zo groot was. Maar wel ver weg van winkels en het openbaar vervoer. We waren al even om ons heen aan het kijken, omdat we allebei wat lichamelijke problemen kregen. We beseften dat we daar niet tot in lengte van dagen zouden kunnen blijven wonen.”

Jan en Cathrientje Ruys

Weids uitzicht

Op de open dag van Schouwenhove gingen ze een kijkje nemen. Ze wisten het meteen. Cathrientje: “We vonden vooral het weidse uitzicht prachtig. Dat we wat minder ruimte hadden, daar waren we na een paar maanden aan gewend. En wat heerlijk is: er wordt voor je gekookt. Kwalitatief goed ook, met veel zorg bereid en met afwisselende menu’s. Zo heb je tijd over voor andere dingen.”

Dagtochtjes

Die tijd gebruiken ze goed, want het echtpaar is betrokken bij allerlei activiteiten in het huis. Jan: “Cathrientje zit in het bestuur van de bewonersvereniging en we organiseren dagtochtjes in samenwerking met een reisorganisatie uit Voorschoten, helemaal afgestemd op onze leeftijdsgenoten. Niet zo vroeg beginnen bijvoorbeeld, en de tijd nemen voor in- en uitstappen. Dat zijn mooie dagen waar iedereen blij van wordt.”

Muziek in huis

Cathrientje: “We hebben ook van alles hier in huis. Zo hoef je niet meer de deur uit om lezingen en concerten bij te wonen.” Jan: “De mooie vleugel in de zaal boven is daar speciaal voor aangeschaft. De recreatiecommissie organiseert de klassieke concerten in samenwerking met de Stichting Muziek in huis. We krijgen hier erg goede musici.”

Schilderen

Jan tegen Cathrientje: “Jij hebt vroeger veel geschilderd en dat neem je hier nu weer op.” Cathrientje: “We gebruiken een woning op de begane grond als hobbyruimte. Daar zijn we met een schilderclubje aan de slag gegaan onder leiding van een docent. Geweldig is dat.”

Aardig voor elkaar

Cathrientje: “De mensen zijn aardig hier. Iedereen groet elkaar. In ons vorige huis hadden we minder contact met de buren; hier zijn verschillende plekken waar je mensen kunt ontmoeten. Elke dag. Maar het hóeft niet, je kunt ook rustig in je eigen flat wonen.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners

Ontdek Schouwenhove