‘Ik gun iedereen een huis als dit’

In het tweekamerappartement van Fieneke Cannoo staan de vele boeken nog maar pas op de plank en hangen de nieuwe gordijnen er nét. Ze is binnen Schouwenhove kleiner gaan wonen nadat haar man onlangs overleed. Balou, de labrador van haar zoon, komt de bezoekers kwispelend tegemoet. Hij houdt Fieneke een paar dagen per week overdag gezelschap.

Alle hulp

“We kwamen hier in 2018 wonen, want door mijn slechte heup kon ik niet meer in onze split-level woning blijven”, vertelt Fieneke. “Toen is mijn man eigenlijk al snel ziek geworden: hij kreeg leukemie en werd dement. Zo erg dat hij ook een keer midden in de nacht is weggelopen. Wat wás ik blij dat we toen al hier zaten, waar we alle hulp kregen. Je roept maar en ze staan voor je klaar, dag en nacht. Het is grandioos. We hebben in de recreatiezaal boven nog ons 60-jarig trouwjubileum gevierd. Mijn man heeft het niet meer bewust meegemaakt, maar het was mooi om nog eens met z’n allen bij elkaar te zijn.”

“Overal weet men hier raad op”

Afleiding

Hoewel Fieneke haar man erg mist, biedt Schouwenhove veel afleiding. “Wat had ik in mijn eigen woning moeten doen de hele dag? Hier kan ik naar de borrel, naar de film, naar de stoelgymnastiek en de leesclub. Driekwart van de mensen heeft iets dergelijks meegemaakt. Als je wilt, heb je zó een gesprek met iemand. Je komt elkaar tegen bij de borrel, maar spreekt eigenlijk nooit bij elkaar thuis af.”

Uitjes

Organiseren zit Fieneke in het bloed. “Ik heb 27 jaar lang Nederlandse les gegeven aan allochtone vrouwen via het Rode Kruis. Daar heb ik allerlei uitstapjes voor de vrijwilligers georganiseerd, van Katwijk tot het Veluwemeer.” Het is dan ook logisch dat ze ook in Schouwenhove actief meedoet, bijvoorbeeld in de menucommissie. “Ze hebben me onlangs ook gevraagd om lid te worden van de cultuurcommissie. Samen organiseren we niet alleen de filmavonden, maar ook de concerten en excursies.”

Fietsmaatje

Hoe vol haar programma ook is, het is nooit te druk om af en toe op stap te gaan met een fietsmaatje, een vrijwilliger op een duofiets met elektrische trapondersteuning. “Het is heerlijk om buiten te zijn. Ik hoorde van iemand hier over dat project. Dat is zo leuk aan wonen in Schouwenhove, overal weet men wel raad op. Waar ik gordijnen moest bestellen bijvoorbeeld, die dan netjes op tijd worden bezorgd en opgehangen. Echt, ik gun iedereen een huis als dit. Het is duur, maar dat is het helemaal waard.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners