‘Het is de beste zet geweest, want ik red me graag zelf’

Lammie Wijnja werd geboren in Drenthe, maar woonde het grootste deel van haar leven in Groningen. Nu bewoont ze een tweekamerappartement in Schouwenhove, met rustgevend uitzicht op het groen.

Beste zet

Na het overlijden van haar man verhuisde ze naar Valkenburg (ZH), dichter bij haar kinderen. Al snel werd duidelijk dat ze naar een service-appartement moest verhuizen, want ze had soms ’s nachts hulp nodig. “Dat is de beste zet geweest, want ik red me graag zelf.”

“Je hoeft maar een kik te geven en ze staan voor je klaar.”

Veel vrijheid

Dat blijkt ook wel: ze rijdt nog auto en bereidt haar maaltijden zelf. “Dat doe ik graag zo lang mogelijk. Het is prettig dat je enerzijds kunt gaan en staan waar je wilt, maar anderzijds gebruik kunt maken van alles wat Schouwenhove te bieden heeft. Er is veel mogelijk en de mensen zijn erg vriendelijk. Je hoeft maar een kik te geven en ze staan voor je klaar. Toen ik een keer ’s nachts onderuit ging, was de verpleging onmiddellijk bij me.”

Kerstdiner

Als er een gezamenlijke maaltijd op het programma staat, één keer per maand, kookt Lammie niet. “Elke maand heeft dat weer een ander thema. Maar vooral het kerstdiner is geweldig! Echt, daar kan geen sterrenrestaurant tegenop. Dat zeggen mijn kinderen ook, want die mogen mee. Je krijgt drie of vier gangen en mag nog kiezen wat je wilt ook. De mooi versierde zaal zit helemaal vol, heel gezellig.”

Einzelgänger

Aan activiteiten doet ze niet vaak mee, behalve als er bijvoorbeeld een boottocht door Amsterdam wordt georganiseerd. Ook de modeshows in de recreatiezaal bezoekt ze graag. “Ik koop eigenlijk altijd wel wat. Maar verder ben ik ook wel een einzelgänger en kan ik mezelf erg goed vermaken met handwerken, lezen of tennis kijken. Maar bij Schouwenhove hoeft er gelukkig niets.”

Dorp met een dak erop

Lammie zit op haar plek, zoveel is duidelijk. “Ik hoop dat de mensen die hier willen gaan wonen, er net zo van gaan genieten als ik. Het is een heel fijne leefomgeving. Ze zeggen hier wel: eigenlijk is het net een dorp met een dak erop.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners

Ontdek Schouwenhove