Zelfstandig wonen, maar niet alleen

Stap je de woning van Fiet Kolff binnen, dan is het direct duidelijk: hier woont iemand die altijd iets omhanden heeft. Ze borduurt, maakt wenskaarten en verzamelt beeldjes, bekers en nog veel meer. Op een stoel ligt een stapel kussens waar ze nieuwe hoesjes voor maakt, eronder liggen haar twee zwarte katten te snorren. Kortom: ze heeft graag levendigheid om zich heen.

Vrijheid

“Je woont hier zelfstandig, maar je bent toch niet alleen. Er zijn voldoende bezigheden, voor iedereen is er wel wat. Alles is hier binnenshuis, het is een groot dorp met een dak erop. Natuurlijk is het je eigen keus om ergens wel of niet aan mee te doen, die vrijheid heb je. En het is geen bejaardenhuis, maar je woont wel met ouderen en dat is rustig en prettig.”

Fiet Kolff

Dia’s over Leiden

“Ik doe graag actief mee aan activiteiten, zoals de koffieochtend en handvaardigheidsclubs. In november hebben we een jaarmarkt waarvoor we nu al aan het voorbereiden zijn. Verder schilder ik en maak ik veel foto’s. Ik heb bijvoorbeeld een hele diaserie over Leiden van vroeger. Ik kan er veel over vertellen en daar is altijd wel vraag naar.”

Mogelijkheid

Van de uitgebreide services van Schouwenhove maakt ze (nog) geen gebruik. “Ik heb geen maaltijdservice, want ik zorg nog helemaal voor mezelf, maar het is wel fijn dat die mogelijkheid er is. Net als het winkeltje en de kapper.”

Het beviel meteen

“Ik ben hier terechtgekomen via een vriendin met wie ik lang heb samengewerkt in de zorg. Ze verhuisde op zeker moment naar Schouwenhove en wat ik hier zag, beviel me meteen. Zij woont hier ook nog steeds, ze is nu 96. Ik zorg nog steeds voor haar, doe boodschappen en dat soort dingen. Nee, stilzitten kan ik niet.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners

Ontdek Schouwenhove