Schouwenhove feestelijk heropend!

Eind december 2021 ging bij Serviceflat Schouwenhove de vlag uit: na een voorbereidingstijd van twee jaar en een verbouwingsoperatie van ruim anderhalf jaar zat de renovatie er op. Het gebouw, bijna 45 jaar oud, is weer voorbereid op de toekomst. En nu is ook de film klaar over het hele proces, die bewoner Pim van der Ende maakte.

De openbare ruimtes zijn aangepakt en er zijn nieuwe liften gekomen. Ook is er flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Het gebouw was toe aan een rigoureuze renovatie na bijna een halve eeuw intensief gebruik. Directeur Annelies de Koning, die in 2013 aantrad, zag zich geconfronteerd met de vraag of het tijd was te slopen of het pand aan te passen aan de eisen van vandaag.

Verbouwen en verduurzamen

Het gebouw was goed onderhouden en constructief in goede staat dus werd gekozen voor het tweede: verbouwen en verduurzamen. Ook de bewoners en hun volwassen kinderen werd gevraagd om input, wat resulteerde in het plan waarvan de uitwerking nu zijn voltooiing nadert.

“Toen Schouwenhove werd gebouwd, had nog niemand gehoord van een rollator, laat staan van een scootmobiel,” herinnert Annelies de Koning zich. De liften waren er niet geschikt voor en de stalling was er niet op ingericht. Dat is goed ondervangen in de nieuwe situatie met ruimere liften en een moderne scoot- annex fietsenstalling.

Meer ontmoetingsmogelijkheden

De bewoners wilden daarnaast graag meer ontmoetingsmogelijkheden, vertelt Annelies, als toevoeging op de recreatieruimte op de elfde verdieping. “Ook aan die wens konden we tegemoetkomen. Niet alleen met een coffeecorner bij de entree, maar er kwam ook meer groen en zitgelegenheid op het voorterrein. Je zou bijna vergeten dat dat ook nog steeds parkeerterrein is!”

Omdat er door corona veel activiteiten sowieso uitvielen, kon ook de recreatiezaal eerder dan gepland een stevige opfrisbeurt krijgen. Daarnaast is de winkel in het pand gerenoveerd en kregen ook de fysiotherapeuten een eigen behandelkamer op de begane grond. Tot slot is de fitnessruimte vernieuwd en kreeg ook het back-officepersoneel nieuwe ruimtes.

Kroon op het werk

Voor Annelies de Koning is de renovatie de kroon op haar werk. Sinds haar komst heeft ze ingezet op het renoveren van alle appartementen die leegkwamen. Intussen is 70 procent van de appartementen opgefrist, behangen en geschilderd en voorzien van nieuwe, goed ingerichte keukens. De extreem hoge bezettingsgraad van de appartementen is het beste bewijs dat die aanpak aanspreekt.

De directeur kijkt ernaar uit in het ‘nieuwe’ Schouwenhove belangstellenden rond te leiden. “Wij zien de toekomst met geloof en vertrouwen tegemoet. Voor zelfstandig wonen in Leiden, veilig en beschermd, bent u in Schouwenhove nog steeds aan het beste adres.”

Bekijk de film van het gehele bouwproces, met kleine toelichtingen van de architect. Op de pagina Video vindt u ook links naar alle voorgaande renovatie-updates.