‘Ik heb geen moment spijt dat ik hier ben komen wonen’

Anna van Bostelen verruilde haar uitzicht op een bosrand voor het weidse uitzicht vanuit de tiende verdieping van Schouwenhove. “Je kunt ver kijken. Helemaal links zie ik Den Haag, hier vooruit het Valkenburgse Meer en rechts Katwijk. Ik zit graag op het balkon en geniet van de zonsondergang. Ik heb geen moment spijt dat ik hier ben komen wonen.”

Veilig en comfortabel

Hoewel Anna oorspronkelijk uit de Randstad komt, woonde ze 50 jaar in Nunspeet. “Ik wilde ten westen van de Veluwe gaan wonen, maar in ’t Gooi hoor ik niet thuis. Toen kwam ik op de website van Schouwenhove terecht en dat sprak me aan.” Na een bezoek aan een open dag en een persoonlijke rondleiding was de keuze gemaakt. “Er wonen prettige mensen, die elkaar vriendelijk begroeten. Daarnaast is het veilig, ik kan zo mijn balkondeur open laten staan als ik dat wil. En het is comfortabel: alles wat je nodig hebt, heb je bij de hand.”

‘Alles wat je nodig hebt, heb je bij de hand’

Activiteiten in huis

Het eerste halfjaar was Anna vooral bezig met zich settelen, daarna ging ze eens kijken bij de wekelijkse borrel in de recreatiezaal. Inmiddels maakt ze deel uit van de barcommissie, is ze lid van de bewonersvereniging en doet ze aan fitness. Maar ze vermaakt zich ook net zo goed alleen. “Dat is het leuke: je kunt meedoen met activiteiten, maar heb je daar geen zin in, dan trek je je terug. Het kan en mag allemaal.”

Veel cultuur

De lezingen en concerten bezoekt ze graag. “De concerten worden georganiseerd door Stichting Muziek In Huis: jonge, afgestudeerde muzikanten die podiumervaring moeten opdoen. De kwaliteit ligt heel hoog. Eigenlijk hoef je voor je dosis cultuur de deur niet meer uit, maar dat doe ik nog wel. Ik rijd nog auto, en de bus stopt hier ook voor de deur. Leiden is na Amsterdam de stad met het grootste culturele aanbod. Ik ga geregeld met mijn zussen naar een van de vele musea.”

80-minner

Haar maaltijden bereidt Anna zelf, want ze houdt van koken. “Ik ben hier als 80-minner ook relatief jong. Daarom moest ik in het begin even wennen dat mensen elkaar hier met de voornaam aanspreken. Maar dat zegt ook veel over de sfeer. Ik hoop hier te blijven wonen tot mijn dood, dus het is een prettig idee dat als ik straks bepaalde dingen niet meer kan, ik de zorg en dienstverlening kan krijgen die ik nodig heb. Alles is hier onder één dak.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners