Je kunt alles doen, maar niets moet

Leiden is prachtig en de stad doet Bram van Mameren aan Amsterdam denken. “Vooral door die vele oude panden,” vertelt hij. “En bovendien woonde de zus van mijn vrouw hier. Dat bij elkaar was genoeg reden om vanuit Geldermalsen hiernaartoe te verhuizen.”

Contact maken ging vanzelf

Het echtpaar kwam in januari 2009 in een hoekappartement wonen op een van de hogere etages, met zicht op de Bockhorst. “Het lijkt misschien een hele overgang, maar we hoefden totaal niet te wennen. Vanaf het begin bezochten we de borrelavonden en daar ging het leggen van contacten vanzelf.”

Actief achter de schermen

Een andere manier om nieuwe kennissen en vrienden op te doen, bleken de activiteiten achter de schermen van de heer van Mameren. “Ik zat meerdere malen in de kascommissie van de Bewonersvereniging en ik assisteerde bij het onderhoud van de vleugel.” Het vrijwilligerswerk als ‘fietswacht’ bij Fietsmaatjes kwam daar nog bij. “Samen met mijn vrouw maakte ik ook veel gebruik van de duo-fiets van Fietsmaatjes.”

Zo veel activiteiten!

Hoewel zijn vrouw inmiddels helaas overleden is, voelt hij zich in Schouwenhove verre van eenzaam.  “Er zijn zo veel activiteiten! Biljarten, koersbal, concerten en andere culturele activiteiten – er is altijd iets te doen.” Ook het schilderen, zowel tijdens de cursussen als thuis, doet hem veel plezier en zorgt voor ontspanning.

Niets moet

Wat hem verder vooral bevalt in Schouwenhove is de vrijheid: “Je kunt alles doen, maar niets moet. Én ik ben heel tevreden over de kwaliteit van de keuken. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend.” Maar uiteindelijk is het toch vooral het sociale contact waar hij van geniet. “Samen boodschappen doen, iemand begeleiden naar het ziekenhuis… Dat geeft me voldoening. En als ik zelf eens hulp nodig heb is er altijd wel iemand die in actie komt. Als je helemaal op jezelf woont is dat nog maar afwachten.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners

Ontdek Schouwenhove