‘Je wordt hier niet aan je lot overgelaten’

In het tweekamerappartement van Carla Kniestedt zijn objecten als maskers, schelpen en batiks herinneringen aan de vele verre landen die ze bezocht. Reislustig is ze nog steeds, maar haar vertrouwde thuisbasis, dat is Schouwenhove.

Kijkafspraak

Carla woonde al eens eerder in een serviceflat, in Bergen op Zoom, en dat beviel goed. Na kort zelfstandig te hebben gewoond, ging ze naar soortgelijke woonruimte op zoek. “Ik had wat advertenties verzameld, waaronder een van Schouwenhove. Ik heb een afspraak gemaakt om te gaan kijken, en meteen voor deze flat gekozen.”

‘Ook de leiding denkt met je mee’

Wekelijkse borrel

Graag maakt ze gebruik van alle service die Schouwenhove biedt: de warme maaltijden, de technische dienst, maar ook de koffieservice. “Toen ik hier kwam wonen werd ik prompt gevraagd voor de barcommissie. Ik ga ook meestal wel twee keer per week naar de borrel, daar komt altijd een vaste kern. Ik heb veertig jaar in het maatschappelijk werk gezeten en ben daardoor gewend om met mensen om te gaan. Soms noemen bewoners mij nieuwsgierig, maar ik noem het liever leergierig. Als ik iets van de ander weet, kunnen we het over meer dan alleen het weer hebben.”

Activiteiten buiten de deur

Naast de activiteiten binnenshuis, doet Carla ook veel buiten Schouwenhove. “Ik loop veel in de buurt, zit in een koor en geef Nederlandse taalles aan vluchtelingen. Ik kende Leiden helemaal niet, maar door dit soort activiteiten heb ik de omgeving ontdekt.” Ook is ze nog niet uitgereisd. In 2017 maakte ze nog een reis naar Iran en een pelgrimsreis naar de erevelden in voormalig Nederlands-Indië staat op het programma.

Expositie

De dienstverlening van Schouwenhove gaat verder dan alleen de praktische kant, vindt Carla. De persoonlijke aandacht is echt een pluspunt. “Je wordt hier niet aan je lot overgelaten. Ook denkt de leiding denkt met je mee. Zo mocht ik boven in de zaal een vitrine inrichten met objecten uit voormalig Nederlands-Indië, ter herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus. Het was hier in mijn huis vrij leeg toen.”

Lees ook de ervaring van andere bewoners