Alles over de verbeteringen die Schouwenhove in 2020 en 2021 uitvoert

Renovatie Schouwenhove deel 1

Bekijk de eerste video over de spectaculaire en ingrijpende renovatie van serviceflat Schouwenhove. Mammoetkranen, vliegende trappen, precisiewerk op het dak en ijzeren heipalen!

Groene reddingsactie levert blije gezichten op

De grote renovatie van Schouwenhove is deze week begonnen en dat betekent dat de aannemer de materialen en de bouwkeet gaat neerzetten op de plek van de voortuin en het plantsoen.

Jammer van de mooie planten, vonden we bij Schouwenhove. Die verdienen een betere plek dan de groencontainer. Daarom nodigden we de familie van onze bewoners uit om de planten en struiken uit te graven en mee te nemen.

Er was genoeg voor alle gegadigden…

De heesters werden zo voorzichtig mogelijk uit hun oude omgeving gehaald en met veel zorg ingeladen in busjes en op aanhangers.

De banken en een enkele boom krijgen een andere plek in de tuin. Na de verbouwing komen er nieuwe groene plekken, zodat de bewoners en de buurt weer volop kunnen genieten van de natuur.

Verbouwing: klaar voor de toekomst!

Serviceflat Schouwenhove ondergaat vanaf september 2020 een grote make-over. Om het gebouw ook de komende 30 jaar als comfortabele en veilige serviceflat te blijven kunnen gebruiken, investeert Stichting Schouwenhove, eigenaar van het gebouw, in ingrijpende bouwkundige verbeteringen. Deze veranderingen betreffen niet de woningen zelf, maar concentreren zich voornamelijk rond de entree en de liftschachten.

Architect Patrick Colly van Zijdekwartier Architecten en directeur Annelies de Koning van Schouwenhove hebben bewoners en medewerkers gedetailleerd voorgelicht over de plannen tijdens een speciale bijeenkomst in november 2019.

(bericht gaat verder onder de afbeeldingen)

Deze diashow vereist JavaScript.

Groenere uitstraling
Behalve de liften ligt de nadruk op de begane grond. Daar is een nieuwe ontmoetingsruimte gepland, een andere balie en een multifunctionele ruimte. In het gebouw komt een ruimere en veiliger parkeergelegenheid voor elektrische fietsen en scootmobiels en het voorterrein krijgt een andere, groenere uitstraling met extra beschutting. Alles bij elkaar moet deze renovatie Schouwenhove toekomstbestendig maken.

Gerenoveerd
De afgelopen jaren heeft Serviceflat Schouwenhove al geregeld verbeteringen ondergaan. Het merendeel van de woningen is gerenoveerd, de warmtevoorziening is met gaswarmtepompen duurzamer gemaakt, het lage deel van het gebouw heeft een groen dak gekregen, de tuin is verbeterd en de aankleding van de gangen is vernieuwd. Ook is het gebouw uitgerust met 240 zonnepanelen op het dak en op de gevel. Toch was het volgens directeur Annelies de Koning noodzakelijk ook de liften en entree aan te pakken. “Met deze verbetering zorgen we dat we ook de komende jaren voorop lopen in comfort en uitstraling. En dat is precies wat we willen.”

Uitstapjes
Om de hinder die een verbouwing nu eenmaal met zich meebrengt te beperken, worden de werkzaamheden zo goed mogelijk afgeschermd. Activiteiten die de meeste overlast geven, zijn kort na elkaar gepland. Op die dagen organiseert Schouwenhove uitstapjes buiten het gebouw waar bewoners bij voldoende belangstelling gratis aan kunnen deelnemen.

Afronding
Met de verbouwing is 5 miljoen euro gemoeid. Het ontwerp van Zijdekwartier Architecten is tot stand gekomen na uitgebreide gesprekken met bewoners, kinderen van bewoners en medewerkers van Schouwenhove. De werkzaamheden moeten halverwege 2021 zijn afgerond.